Avalehele
Viskist ja Viskiklubist Uudised Tegemised Klubiruum
Viskist ja Viskiklubist

UBC ajalugu pärast 18. maid 1998.

  • UBC ajalugu 23.09.1989.- 29.04.1991. vaata VISKIKLUBI AASTARAAMAT (koostajad Toomas Tiivel, UBC ja Jaak Lippmaa, UBC) Tallinn. 1991.
  • UBC ajalugu 23.09.1989.-18.05.1998. vaata VISKIKLUBI AASTATERAAMAT (koostaja Toomas Tiivel, UBC) Tallinn. 1998.
 

1998 / 1999 / 2000 / 2001 / 2002 / 2003 / 2004 / 2005 / 2006 / 2007 / 2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019


2013.

13. jaanuaril a.D. pühapäeval avas kunstnik Tiit Pääsukese koos UBC tuntava kohalolekuga isiknäituse “ELU LUGU” Viimsi Püha Jaakobi kirikus
Auväärne Col. Gen.  on ise kirjutanud näitusele saateks: „Kaasaegseid kunstnikke ja kirjanikke on peetud ikka sotsiaalselt tundlikeks, kriitilisteks, rahulolematuteks, isegi mässumeelseteks ning riigikukutajateks. Ometi on meis ka teine pool, mida eriti näituse puhul pühakojas tasub meeles pidada. Me räägime ikka loomisest, loovusest ja loomingust. Me nimetame end isegi loojateks! Veelgi enam, mõnel õnnelikul hetkel tunneb kunstnik nagu tema teos polekski tema enda looming, et see on temale antud teostada, et tema ise on ainult käsi, mis hoiab pintslit või sulge, kõik tuleb kuskilt iseenesest. Räägime inspiratsioonist – õnnelikust hetkest või olukorrast, mil sünnivad ideed. Mis see siis on? Me tahame kõike seletada ja tõepoolest, kõigele, mis eksisteerib, oleme me leidnud seletuse. Ometi algab tõeline maalikunst seal, kus ka sõnad otsa saavad. Sinnapoole peame püüdlema. Kunst kujutab tagajärgi kuid väljendab põhjusi. Aga maalikunst minu jaoks on see, mida ei ole võimalik teostada milleski muus tehnikas, jäljendada ei kaameraga, ei arvutis. Minu isiknäitusi, praeguseks üle kolmekümne, on toimunud erinevais paigus, aga endalegi üllatuseks – kuigi ma ei ole sakraalne kunstnik – Põltsamaa kiriklas, Vainopea kabelis, Tallinnas Jaani kirikus, ja nüüd siis siin, Viimsi Püha Jaakobi kirikus“.
Näituse arutelu toimus Argentiina nimelises lokaalis Tõnismäel

Glenfiddich Pure Single Malt (12y)
 

 

18. jaanuaril tähistas UBC KuKu klubi viskitoas armsa Pireti pisut ümarat sünnat. Col. Gen. Pääsuke luges Burnsi luulet, külas olid Jüri Ojaveer, kes valgustas kohalolijaid Tallinna Vanalinna asustuse erinevate aspektidega XX sajandi lõpukümnenditel ning Leonhard Lapin, kes tegi toosti.
UBC Blend
Lauder's

 

19. jaanuaril Saku mõisas õhtusöök Robert Burnsi auks

Cock-a-leekie soup / Kuke-porrusupp
Haggis warm reeking, rich wi' Champit Tatties, Bashed Neeps / Aurav hägis kartuli- ja kaalikapudruga
Typsy Laird (Scottish sherry trifle) / Vintis mõisahärra magustoit
A Tassie o' Coffee / Tass kohvi


Chairman's Welcome / Eeskõneleja  tervitus – Toomas
TIIVEL
The Selkirk Grace / Selkirki söögipalve eesti  ja šoti keeles  Kullo VENDE
Address to the Haggis / ood Hägisele
Kullo VENDE 
Immortal Memory / Kõne: “Kustumatu mälestus”
Jürgen ROOSTE        
„Šotlased“ /
Scots Wha Hae eestikeelse laulu esmaettekanne KUKERPILLID (Tõlge Kullo Vende) „Tam Samsoni eleegia“ eestikeelse tõlke maailma esmaettekanne  Talvo PABUT ja viiul (Tõlge Talvo Pabut).
Toast To The Lassies / Toost piigade auks - Toomas TIIVEL

Reply to the Toast to the Lassies
/
Vastus piigade auks tehtud toostile, toost poiste auks  INGRID

Muud toostid ja kõned. Poem and Songs / Luule ja laulud - Põltsamaa Viskiklubi loeb luuletuse. UBC luuletus - Col. Tiit Pääsuke & Co
Lõbusad kerjused - laudkonniti    
Ceilidh / Keilitants 
lõpulaul Auld Lang Syne
 

The BenRiach Single Speyside Malt (10y)
The BenRiach Single Speyside Peated Malt Curiosities (12y)
The BenRiach Single Speyside Malt Dark Rum Wood Finish (15y)
Clan Murray
The Singleton Dufftown Single Malt

 













1. veebruaril toimus UBC järjekordne Põhjaekspeditsioon.
Dessant oli edukas. Elusjõus kaotusi polnud.
Soome lahe põhjakaldale maha mitmeid jälgi - viskit, raha, jalajälgi, hingesoojust ja veel paar asja
Vastu saadi ka: viskit, õlut, tähelepanu ja veel paar asja.
Col. Pääsuke koos saatjatega külastas kunstinäitusi, UBC käis plaadipoes Levykauppa ÄX (Arkadiankatu 14b), kus sai ostetud 2 Tinariveni plaati, raamatupoes Akadeemien Kirjankauppa - sai lapatud ühte rootsikeelset viskiraamatut, viskiüritusel  UISGE - kohtuti Suomen MallasWhisky Seura mitmete liikmetega. UBC poolne kingitus - viski Auchentoshan Lowland Single Malt - Three Woods oli just tunnistatud kogu ürituse parimaks viskiks. UISGE toimus Helsinki kesklinnas Vanha Ylioppilastalu suurepärases vanas hoones ning oli korralduselt eeskujulik. UBC laias ja lehvitas. Pikemalt sai peatutud Highland parki, Laphroaigi, Jura, Arrani, Gelmorangie, Aberlouri, Teerenpeli, Mackmyra, Nikka, Taliskeri, Obani, Springbani jt stendide juures ja ees. Korrati ja täiendati sõnu UBC hümnis.
Külastati Kamppi Vaikusekabelit, kus UBC mõiskles ning Maailma parimate viskibaaride raamatus äramärgitud lokaali Teerenpeli Kamppi (Olavinkatu 2), kus maitsti viskit Teerenpeli Single Malt ning kust võeti kaasa menüü.
Laevasõit kulges sujuvalt, mille eest suurimad tänud Tallinkile.

Auchentoshan - Lowland Single malt - Three Wood
Highland Park - Orkney Single Malt 21y
Aberlour - Highland Single Malt - A'bunadh - Cask Strenth
Glenmorangie - Highland Single Malt - Cask Strength
Oban - Highland Single Malt - 14y
Laphroaig - Islay Single Malt - Quarter cask
Isle of Jura - Single Malt - Superstition
Clynelish - Single Malt - 14y
Isle of Jura - Single Malt - 1977 - Cask Strength
Port Ellen - Vintage 1978 - Cask Strenth
Springbank - Campeltown Single Malt - 10y
Talisker - Skye Single malt - 18y
Nikka Yoichi - Single malt - 20y
Mackmyra - Single Malt - Moment Skog
Teerenpeli - Single Malt - Kaski
Teerenpeli - Single Malt
Famous Grouse

 











9. veebruaril jätkus (peaaegu sai lõpetatatud) 11. veebruaril 2012. KUKU klubis alguse saanud, vahepeal mööda Eestit ringiuidanud ning 27. oktoobril 2012 Raua uulitsas lõpppeatusse jõudnud üritus nimega Tiit Pääsuke "Pakri" - Toomas Tiivel
-  Col Tiit Pääsukese peaaegu täpselt aasta tagasi kingitud maali laevalgustuse installatsiooni puhul tehtud aukude lõppviimistlus maalrivalge värvi ja värvirulliga.
- Peaaegu täpselt aasta tagasi saadud kallihinnalise viski Glendronach Highland Single Malt 1978 - Single Cask avamine ja maitsmine seoses laeaukude lõppviimistlusega
- Mõlemale tegevusele hinnangu andmine
- Muu
Glendronach Highland Single Malt 1978 - Single Cask (35y) 51, 2%
Ben Riach Single Highland Malt - Dark Rum Finish (15 y) 46%
Glengoyne Highland Single Malt - Cask Strength (12 y) 57,2%
Jura Island Single Malt - Superstition (10y) 43%
Talisker - Single Malt Skye (10y) 45,8

 



7. märtsil kell 17.30 - ???? toimus UBC Juhatuse avatud koosolek Admiral Urbeli büroos Kentmanni 15-1.

Kohal auväärsed Emil Urbel, Rein Minka, Peter Roose, Toomas Tiivel, Taso Mähar, Raul Vaiksoo, Kaarel Kurismaa, Sven Grünberg, Peeter Brambat, Rein Kelpman. Telefonitsi auväärne Riho Sibul.

Auväärse Col. Pääsukese targa soovituse kohaselt ei tehtud ühtegi otsust päris kaine peaga.
Räägiti ja otsustati aastaaruandest, põhikirjast, kodukorrast, mullidest, Harju Maakohtust, Tallinkist, UBC tulevikust, 23.09.2014. saabumisest, Viskijõuludest, Singer Vingerist, Ultima Thulest, Liivi päevadest, UBC tähtpäevadest, talgutest Kogre talus, dessandist vähemalt ühele Pakri saarele

Johnnie Walker Gold Label Reserve
Lauders
Dalmore Single Highland Malt - 15 years
Jameson


 

8. märtsil tähistas UBC Rock Cafe's sündmust Päranoia II - Päratrust, Turist, Singer Vinger. Vanemõde solvus ja ei esinenud. Näidati liikuvaid pilte ja muud.

Jaak Jekabs Arro - vokaal;
Veljo Vingissar - kitarr;
Roald Jürlau - kitarr;
Erik Olle - basskitarr;
Jüri Kermik - kitarr;
Andrus Kerstenbeck - trummid;
Hardi Volmer - trummid, vokaal.

Pära Trust oli Tallinna kunstitudengite punk-bänd. Alustuse sai aga grupeeringust Sülf (1978), millest hiljem siis kasvaski välja Pära Trust (1979), mis oli moodustatud Kunstiinstituudi tudengitest. Tegutses selle nime all 1980. aastani, seejärel muudeti koosseisu (Hardi Volmer hakkas laulma) ja nime: Pära Trustist sai Turist... *** 2011 - "Meil sisekujunduse kateedris olid ansamblisse Pära Trust tulijad Eerik Olle, kes siiani bassi mängib, ja Jüri Kermik vanemalt kursuselt. Nagu ikka plädistati kateedripidudel kitarre ja tehti laulu. Selgus, et koolimajas, mis nüüd maa pealt ära pühiti, on täiesti kasutamata komplekt pille olemas. Võimas rühmitus Sülf, kes enne meid seal tegutses, tegi peamiselt performantse ehk lavashow’sid. Saime pillid oma valdusesse ja hakkasime seal proove tegema. Esimene Pära Trusti avalik kontsert oli koos Propelleriga naistepäeval 1979. Me olime ju sügisel alles kooli tudengiteks tulnud... Inimene, kes instrumenti ei valda ja laulda ei mõista, teeb ikka punki, tahab ta siis või ei. Mõned punklood meil muidugi olid endal ka, aga siis tundus eriti punk laiade hulkade poolt armastatud rahvaviise räiges pungisoustis ette kanda. Interpreteerisime helli armastuslaule või muidu tobedana tunduvat laiatarbemuusikat. Tol ajal oli eriti vahva ansambel Suveniir. Mäletan, et nad solvusid siiralt, kui nende loost "Rumal süda" sai tehtud veidi teistmoodi laul pealkirjaga "Rumal magu". Esitada avalikult vene rahvalaulu, meelevaldse refrääniga – "Oi bljääd", on nüüd mõeldamatu, aga oli tõeline julgustükk ka Brežnevi ajal. Sinna juurde sai siis lavastatud igasugu absurdseid etendusi. Kuna kaamera ka koolis ripakil oli, hakkasime sketšikesi üles võtma. Ma arvan, et populaarsus tuligi meie kardinaalsest eristumisest muust tolleaegsest kraamist. Me ikka enamasti panime lavale taustana filmi käima ja mängisime sinna taha musa. Pära-trust näiteks kasutas Pärnu rannahoone orkestri ärakantud hõbebrokaatpintsakuid. Katkised dressipüksid ja väljaveninud maika on ikka armsamad olnud. Sellest kujunes niimoodi kokku Pära Trusti üürike tähelend."


Bushmill's Malt 10 years

 



14.-15. märtsil Tallink Whiskycruise
 17.45 Welcome drink and cruise opening in Grill&Café Food Market on deck-7. Mr Mika R. Jansson, Board Member, Malt Whisky Association of Finland Mr Peter Roose,  Board Member, Tallink, Board Member, UBC
• 18:00 – 19.45 – “Whisky Battle” Jura against Bunnahabhain with exclusive whisky tasting in Corner Bar on deck-8. Mr Willie Tait, Master Distiller & Global Brand Ambassador for Jura Mr Andrew Brown, Distillery Manager of Bunnahabhain distillery
• 19:00 – 23:30 – Exclusive Malts in Cafeteria on deck-7.
• 20:00 – 22:30 – Dinner Whisky Menu Signature prepared in cooperation with Mr Hans Välimäki, Chez Dominique Chef, sided by Scotch whisky in Grill&Café Food Market on deck-7.
Appetizers combined with Bunnahabhain Darach Ur Fresh Foie Gras with smoky tastes a  ́la Chez Dominique, Whisky Butter Brioche
Main Course combined with Jura Prophecy Marbled beef with the best ends of beef and dark whisky sauce
Dessert combined with Dalmore 12 YO Chocolate with Finnish canned berries and whisky anglaise

BUNNAHABHAIN - Single Islay Malt (12 years) 46,3%
BUNNAHABHAIN - Single Islay Malt (18 years) 46,3%
BUNNAHABHAIN - Toiteach - Single Islay Malt 46%
BUNNAHABHAIN - Single Islay Malt (25 years) 46,3%
BUNNAHABHAIN - Cruach Mhona - Single Islay Malt 50%
GLENGOYNE - Highland Single Malt - European Oak Sherry Cask 1113, Distilled 1998, bottled 2012
ISLE OF JURA - Single Malt 1977 58,5%
ISLE OF JURA - Single Malt (10 years)
ISLE OF JURA - DIURACHS' OWN - Single Malt (16 years)
ISLE OF JURA - SUPERSTITION - Single Malt 43%
ISLE OF JURA - PROPHECY Single Malt - non-chill filtered 46%

 



12. aprillil külastas UBC esindus  ehtegrupeeringut Õhuloss nende ateljees Hobusepea tänavas. Korraldas Piret Hirv Õhulossist. Teemaks, kuidas läheb Eesti ehtekunstil ja milline osa on selles minekus UBCl?

Õhulossi daamid näitasid UBC auväärsetele, kuidas mull saab viski sisse, miks ta sealt välja ei taha tulla ning kuidas tal muidu läheb.
Sai arutada kuidas saavad kokku mull, viski, klaas ja hõbe. Probleemiks oli miks kork ei pea. Sellega otsustati edasi tegeleda.
Akadeemik Vaiksoo kirjeldas kuidas ta tulles auväärse Hardi Volmeri toonasest korterist Hobusepea tänavas jäi kinni välisukse ja rauvärava vahele ning kuidas kogu Tallinna ja selle ümbruse politsejõud teda sealt karjumise ja helgiheitjatega vabastasid.
Edasi arutati viskibaari küsimust Raekoja platsil lokaalis Mad Murphy. Hinnang oli positiivne.
Järgnes KuKu.....

Laphroaig Single Islay Malt Quarter Cask 48%
Glenmorangie Single Highland Malt Nectar D'Or

 

13. aprillil täitus auväärsel UBC asutajaliikmel Lemming Nagelil 65 aastat maapealset elu.
UBC sai sel puhul kokku, istus maha ja pidas veidi aru. Tehti veel mitut asja.
Kohaks lokaal Wiiralt Vabaduse platsis.
Auväärne sai ka aega sel kellaajal Wiiraltist läbi sõita.
Col. Gen. Pääsuke pidas teadusliku ettekande "Lemming Nagel, naised ja sinine värv", millele järgnes arutelu.
Auväärne Sulev Teppart ja ka sünnipäevalaps ise lugesid Lemming Nageli uut ja vana mõtteluulet.
Siis viis iseliikur sünnipäevalapse koju tuttu.

Oban Single Highland Malt
President 60 Blend

 





14. aprillil toimusid Šoti klubis järjekordsed X Eesti viskitundmise meistrivõistlused, mille võitis teist aastat järjest Põltsamaa viskiklubi. UBC võistkond koosseisus auväärsed Emil Urbel, Taso Mähar ja Peter Andres Roose saavutasid 3. koha. UBC võistkond oli eriti tugev praktikas.

Johnnie Walker Double Black

 

18. aprillil külastas UBC militaarselt kallutatud delegatsioon UBC Rõõmusektorit viimase ajutises residentsis Rottermanni kvartalis. Vesteldi kõigest, ka haiglatest ja sealsetest rõõmudest.

Glenfiddich Single Highland Malt

 

6. mail toimus KuKu klubi viskitoas UBC juhatuse avatud koosolek. Täpsustati suvekava. Lahendati Suure Järvistu küsimus. Õnnitleti Rait Präätsa eduka klaasi, maali, graafika ja kalvadossi segamise puhul, mille eest talle anti Kristjan Raua preemia.
Tullamore Dew - Single Malt (10Y)
Tullamore Dew
Lauder's

 

21. mail kell 18.00-20.00 toimus Šotimaa Arrani saare viskitootja The Arran Whisky Distillers esitlus Mad Murphy pubis Mündi 2. Esitluse juhatas sisse UBC president ja viskiekspert Toomas Tiivel ning degusteerimise viis läbi The Arran Whiskey esindaja Paulina Kwiatkowska kell 18.00-20.00 olete kutsutud Šotimaa Arrani saare viski tootja The Arran Whisky Distillery esitlusele MAD MURPHY’S pubisse Mündi 2, TallinnEsitluse juhatas sisse UBC Hea president ja viskiekspert Toomas Tiivel ning degusteerimise viib läbi The Arran Whiskey esindaja Paulina Kwiatkowska. The Arran Malt Original The Arran Malt 10Year Old The Arran Malt 14Year Old Robert Burns Single Malt
Robert Burns Blended
 

 



1. juunil väisas UBC-d ja Kilulinna Põltsamaa Viskiklubi.
11.00 - Narva maanteel TLÜ peahoone eest tervitas külalisi Col. Tiit Pääsuke, kes sealt startis kohe Lõuna Eestisse. Filmimees Hardi Volmer näitas Balti Filmi ja Meediakooli uut hoonet Narva maanteel ning katsuda sai kahte pehmete ja kavaste nukku - Arnoldit ja Sveni. Seal ka tervitusviski.
- 13.00 - arhitekt Emil Urbel näitas Paldiski mnt 2/Suve tn 2 uue maja valmimist ja rääkis, mida arhitekt mõtleb ja teeb
Jalutuskäik üle Toompea akadeemik Vaiksoo juhendamisel. Lõuna Von Krahlis ja linnaekskursioon Tallinna müüridel jätkus, sai nähtud nii linnamüüri kui ka seninägemata torne ja väravaid
Pärast ekskursiooni Vaiksooga jõudis seltskond Vabaduse platsi, Et Col. Tiit Pääsuke oli jätnud  ateljee võtme ning kirjutanud piltide juurde selgitavaid tekste, siis neid Helje juhendamisel ka loeti, vaadati, kuulati ja maitsti
- 20.00 - tervitusviski KuKu klubi viskitoas ja õhtusöök

Ballantines 12y
Robert Burns Single Malt
Johnnie Walker Gold Label
Singleton Single Malt

 











7.-9. juunil toimusid UBC Viskijõulud Käsmus kaptenimajas.
reedel 7.06. peatus Ülgaste koopas Jõelähtme lähedal. Uhkeim maaalune kosk, nahkhiir
saabumine, grillimine, peeretamine, saun ja meelelahutused. Jõulupuu ehtimine, laulud ja luuletused.
Uued mullid. Kingitused. UBC mälukaardi esitlus ja täitmine.
UBC juhatuse koosolekul sai loodud UBC õigluse sektor, mille juhiks nimetati auväärne Peter Roose, korruptsiooniga otsustati veel oodata.

laupäeval 8.06.
bussiekskursioon Akadeemik Vaiksoo juhtimisel mööda lähi- ja kesk-ümbruse vaatamisväärsusi. Ekskursioonis oli võimalik osaleda vaid bussis sõites ja Vaiksoood kuulates. Täpne kava täpsustus. Lõuna kusagil teeäärses kõrtsis.
Üks koht, kust hommikul teed alustame (ju vist Käsmu).

Üks kabel, kuhu kedagi maetud ei ole, peale millegi - s.o. austusavaldustega puupaku.
Üks üüratu suur taevast sadanud kivi.

Üks tähelepanuvääriv ausammas, kus esma- (või teist-?)kordselt peal ka eestikeelne tekst.

Üks surnuaed ja vägagi imelik hauatähis, mis polegi päris õige hauatähis. 

Üks kirik, kus vitraazhides kohe mitu vappi, mis kuulusid talupoegadele!

Üks võdisev rippsild üle jõe. Oleneb väljasõidu ajast. Sinna äkki ei jõua!

Üks väike juga ja maaliline hüdrojaama vare Pärapõrgus.

Üks kaunis rahvamaja, millest vaid möödume ja mis kassi otsides maha põletati.

Üks  Eesti esimene autopesula, mis juba 19. saj. alguses tegutses.

Üks vägev mõis, kus kaks aastat oli valitsejaks 19. saj. lõpu hipi-dändi ja Oscar Wilde suur sõber.

Üks tüma maaga imeilus koht, kus võib vette kukkuda, aga ka torni ronida.

Üks kõrts, kus ka süüa saab. Ka üks kauplus, kust õlut, viskit jms. osta saab.

Üks väga naljakas ausammas nendele, kes vähegi surnud on.

Üks maha jäetud ja lagunev võimas härrastemaja.

Üks koht, kuhu ei lähe, kuid möödume väga lähedalt ja kus toimus Eesti kõikide aegade suurim välilahing ( üks mees 10 000 vastu).

Üks kummaline üksik torn Pärapõrgus keset lagedat välja, kus vaikiv kala tornitipus hoiab postisaladuse vannet.

Üks koht – Eestimaa Hollywood, kus on vändatud kõige rohkem Eesti mängufilme väljaspool linnu.

Üks imelik kabel keset metsa Pärapõrgus, mille kirikaias ennemuiste vaid riburada valge risti alla maeti.

Üks koht, kuhu õhtuks tagasi jõuame (ju vist Käsmu).

Üks Vaba aeg ja rahvalikud mängud Viski saatel. Aarne Vaigu ja tema muuseumi külastamine.
Ekskursiooni missi valimised: Nõmmeveski ja Viru raba

pühapäev 10.06.

Aarne Vaik ja äkki ka Kuradisaar?


Glengoyne Burnfoot Highland Single Malt
Johnnie Walker Double Black
Laphroaig Single Islay Malt QA

 

































22. juunil hakkas UBC kavandama ülemaalist viskisilda. Esimene sillapea loodi Kõpu tuletorni jalamile, kus auväärse Arvo sünna puhul musitseerisid ka Hirmuste mehed auväärsed Riho Sibul ja Erkki-Sven Tüür. Õhtul oli sillapea Hirmustes, samal ajal hakkas formeeruma ka teine sillapea Rutja külas. Järgmisel päeval so 23. juunil saabusid Rutjale auväärsed Col.Gen. Tiit Pääsuke ja Rein Minka abikaasadega. Käidi rannas, tehti saunatrepile käsipuu, visiteeriti Richard Sagritsa majamuuseumis Kalame talus olevat Valeri Vinogradovi näitust "Erootiline külaskäik" - selgitusi jagas Teet Veispakk, ning loodi sillapea Eisma külla auväärse akad. Raul Vaiksoo ja Krista Areni õuele. Jaaniõhtu lõppes Rutjal. Järgmisel so Jaanipäeval käidi Karepa rannas, Selja jõe suudmes ning jälle Kalame talus (Akvadiv). Eisma ja Rutja rahvas kogunes Rutjale, käidi ka Elna Kaasiku maja vaatamas. Õhtu lõppes leebe viskijoomisega seal, kust alustati aastal 1989.

Jura Single Island Malt (16 years)
Aberlour Single Highland Malt (12 years)
The Glenlivet Single Highland Malt (16 years)
President's Blend

 





17. juulil suundus UBC läände. Eesmärk oli jõuda Eestimaa läänepoolsesse punkti, et tähistada auväärse Indreku juubelit Vilsandi saarel. UBC esindus läbis teel Kuressaare linna kus Transvaali uulitsas külastati auväärset Mart Laari. Vesteldi.

Vilsandil (täiendatud):

"Kuuskümmend tuhat aastat enne praegust ajaarvamist ei oleks keegi suutnud arvata, et keski  elab 60
aastaseks. Võib-olla keski elas, aga me ei tea seda, nagu nemadki.
Arutasime tekkinud olukorda 17.-19. juulil, et miks vanuse kasv on lineaarses sõltuvuses elukogemuste kasvuga endise NSVL-i kõige läänepoolsemas hoones, sest kuhu kaugemale veel sa lähed.

17.07
Algas saabumine Vilsandi saare majakaotsa. Vastu võtsid vastuvõtjad. Toimus ülesaamine geograafilisest stressist.

18.07.
Kell 11.  Vilsandi paadikuuri slipi peal vaatasid väga tähelepanelikult Maria Mägi-Rohtmets ja Indrek
Rohtmets (60 aastat vana) kohalesaabunud tervitajate riietust ja hindasid seda.  Avati ohtralt vahuveini pudeleid.
Külalised tutvusid kohalesaabunud saareelanikega.
Vaba aeg  11.30 kuni   6. pärastlõunal, eneseleidmine, puhkus ja loodusmatkad ümber paadikuuri ning võib-olla kaugemalegi. Tutvumine taimedega ja selili pöörates linnuriigiga.
Kell 6 söök ja jook nendele, kes ei olnudvahepeal piisavalt joonud ja söönud. Kingituste üleandmine ja sõnavõtud - UBC poolt viski, viskikepp ja kuld. UBC esitas leelo, mille sõnad ei tulnud meelde põhiliselt loo autoril auväärsel Volmondol.
Hiljem - Lõke, grillimised, laulud ja muu jura
 
19.07
Seoses juhuslikult alanud ülemaailmsete vilsandlaste päevadega läheb kärarohkeks. Riietus vaba.
õhtul on võimalik saarelt lahkuda. Kes kohale jäävad, need jäävad kadakate vahele ja vaatavad hiljem kuidas ära saab. Ilmselt tekib mitmeid võimalusi mitmel päeval."

Samal ajal Haapsalus:
Programm: Minu Riik.
Seoses armsa sõbra ning klubikaaslase Indrek Rohtmetsa sünnipäeva rahvusvahelise tähistamisega teen järgmist:
 
17.07 saabun Haapsalusse kahe autoga - ühes minu tagasihoidlikud maalid, teises mina ise.
17.07 - maalide riputamine Evald Okase majamuuseumis.
18.07 -  jätkub sama, õhtul kohtumine maali "Maria" modelli Maria ning tema õdede-vendade ja emaga, signora Liisiga.
19.07 - kell 12 avan kolmepäevase maalikursuse ja õhtul kell 14 ja 18 vahel maalinäituse "Elu lugu", mille pühendan Indrek Rohtmetsale ja Maria Mägi-Rohtmetsale ja kogu Vilsandi rahvale ning iseendale.
20.07 - uuritakse loodust ja maalitakse. Juuakse kergeid jooke.
21.07 - maalitakse ja uuritakse loodust. Juuakse kergeid jooke, ülistatakse naudinguid.
"Ai tuu mai pest" (L. Nagel)
 
Õnnitleb
Col
 ja Vaike

Chivas Regal (12y)
Highland Park Orkney Single Malt (18y)
Johnnie Walker Black Label
Tullamore Dew
Jack Daniels

 













31. juulist 1. augustini toimus UBC ekspeditsioon Pakri saartele. Ekspeditsiooni juht president Toomas Tiivel, tegelik juht akadeemik Raul Vaiksoo
Tallinnast väljasõit  max 8.45. Kurksesse sõita on ca 60 km.
kl. 10.00 Kurksest paadi Arabellaga välja
kl. 11.00 Väike Pakri Väikeküla kabeli juures, peatus Mati juures - paekivist katus
Laagripaik Ilmari juures Suurkülas ja supp
traktoriga Suur-Pakrile Stora Ragö, üle silla ja põhjarannikule, näha militaarrämps, pommid ja kaunid  vaated Väike-Pakrile ja Paldiski pangale-tuletornile. Edasi lõunasse, järv, põlispõllud, kiviaiad ja Lepiku küla. Lõunarannik on madal ja üsna tühi. Lõunatipus kirik, mida taastatakse, surnuaed.
Suurküla, kus enne punatarikate tulekut elas 380 inimest, olid ilusad majad ja külatänavad. praegu vaid kivivared, punatarikate poolt kinniaetud kaevud ja võsa. Masendav......
Ring ca 5 tundi.
Õhtu Suurküla ööklubis.
Hommikul pudru ja traktoriga ringsõit Väike-Pakril Lilla Ragö
Sõjaväelinnak, tulejuhtimise punkt, sõjaväelinnak, edasi põhjatipus suurtükipatareid, uhke pankrannik, Pliiku otsas vaatlustorn, Ristimägi, Peeter I muul ja paemurd, Väikeküla sadam, Peetri muuli paemurd,  majakaäärsed suurtükigroptid, haruldane alvariloodus jne. jne.
Ring ca 3 tundi.
Saarele jäid kaks UBC aastaraamatut
Teemoonaks suitsukala.

Kell 15.00 paadi peale.

Scapa "Orcadian" Single Island Malt (16y)
Tullamore Dew
Ballantines


 

 























2.-4. augustil toimusid traditsioonilised Liivi päevad Saunagsis.

Üritus oli hoogne nagu ikka, ilm päikeseline ja silmapiiri taha kadusid Liivi ranna laulvad liivad.
Külastati ka rahvapidu Mazirbes, istuti ajaloolises kraavis, käidi poes.
Rahvamajas avati kolme kohaliku kunstniku näitus. Helena kõrval astus üles ka Irena (väga uhked suured akvarellid olid).
Kahjuks polnud kavas UBC lemmikajaviidet - köievedu.

Osalesid Indrek,Maria, Piret Luigend Pärnust, Sulev, Kersti Trull, Ivars, Helena, Emil, Krista, John, Kristi, Raimonds ja Brediks.
Kohal oli ka Helena õde Taanist, koos oma Taani mehega (tal oli lambiga müts).

Kahjuks lahkus Brediks keset kõige hoogsamat pidu parematele jahimaadele.
UBC järelhüüe ilmus ajalehes "Latvijas Vēstnesis".
Loodan, et Brediksi nime õigesti kirjutan. Laua taga kutsusin teda juba mitu aastat Priidikuks. Hea mees oli.

 









15. augustil aitas UBC avada auväärsel Lemming Nagelil näitust “Mina, sõbrad ja sõbrannad” Vabaduse galeriis. Näitus on avatud 16. – 27. VIII  2013.

Kevadel 65-aastaseks saanud maalikunstnik Lemming Nagelil on ikka olnud ambivalentne positsioon meie kunstis: tema fotorealistlikud või õigemini fotorealismist tõukunud kompositsioonid võeti 1970ndate lõpul – 1980ndate algul kunstikriitika poolt hästi vastu, kuid ka neis oli midagi niisugust, mis sundis neist kirjutamisel otsima teistsugust sõnavara viima teistsugusesse konteksti ehk teisiti öelduna tekitas väikese segaduse, häiris pisut. Lemming Nagelil on olnud pisut küljes positiivses mõttes n-ö halva poisi maine. 1990ndate keskpaigast peale on  ta toonud oma töödesse maalivälist materjali, loonud kollaaže, assamblaaže ning selle kaudu asunud maali kui sellist lausa füüsiliselt analüüsima: esitanud ühel pinnal väga erinevast loogikast lähtuvaid fragmente, teinud lõuendisse auke ehk siis osutanud mitmete (väljamõeldud) maailmade sümbioosile jne. Lemming Nageli XXI sajandi looming on järjest enam läinud absurdimaailma, kuid sürrealismi kui loomevabaduse, n-ö paralleelmaailma esitamisena pole seda õige vaadata. Vaatamata tõigale, et ta pole enam sotsiaalselt (seltskondlikult) nii aktiivne kui varem, on Nageli kunst muutunud järjest sotsiaalselt tundlikumaks, talle omases absurdivõtmes vastuseks maailmas praegu toimuvale või siis tagasivaatena isiklike mälestuste ning meedia vahenduse põimumisel. Oma isikunäituse eest Tami galeriis pälvis Lemming Nagel 2009. aastal Kristjan Raua preemia.

Vabaduse galerii näitus koosneb peamiselt uutest töödest, varasematest on väljas peamiselt need, mida avalikkusele pole näidatud või on olnud väljas paigas, kuhu ehk kunstiavalikkus ei ole sattunud. Näitust “Mina, sõbrad ja sõbrannad”, nagu ka pealkiri osutab, tuleb vaadata isiklikus võtmes: kunstnik on pannud ennast kõrvaltvaataja rolli nii oma sõprade, sõbrannade kui ka iseenda suhtes. Tema absurdimaailmast ei puudu ka seekord mätasmeteoriidid ja teised südamlikud, tragikoomilised tegelased.

Ballantines 12y

 

















21. augustil korraldas UBC eesotsas akadeemik Vaiksooga loodu- ja kultuuriloolise Ulfsundi dessandi meenutamaks rävalaste (eestlaste) aastal 1032. Raudväravate lähedal toimunud võidukat merelahingut , kus võideti samal ajal nii viikingeid, kui venelasi.
Algus Rohuneeme sadamast. Kapten Priit Valkna, meeskonnas kokku 6 meest.
Esimese saarena võeti Kumbli, kus leiti üks harilik mänd, kiviklibu ning üks mahajäätud luige pesa. Lahingus tapetud Novgorodi juhi Ulf Ragvaldssoni hauakääbast sai Kumbli saare kõrgrmatelt kohtadelt otsitud, kuid kaevamiseni ei läinud. Kuigi paljud ajaloolased kahtlevad, kas see merelahing üle 981 aasta tagasi just seal toimus ja kas Ulf-Ulebi just sinna maetud on, ei olnud see UBC meelest antud olukorras kõige olulisem.
Edasi kulges reis naabruses asuvale Kräsuli saarele, kus leiti uhke erasadam, niidetud rohtu, mitmeid kordatehtud maju ning kohtuti silmade ülaosas võimsa sõjamaalingu teinud prouaga. Toimus vestlus.
Kräsulilt sai suundutud põhja poole pärapõrgusse Keri saarele, kus asub aastal 1802 (1857) ehitatud majaks, mis on ühest küljest varisenud, kus asub ilmselt maailma kõige laiem tuletornis asuv trepp, Tallinna sadama kell, mitu tuulegeneraatorit ning kust avaneb uhke vaade siia ja sinna. Majaka all asub Eesti kõige põhjapoolsem saun, salapärastel asjaoludel kommunistide poolt 14. juunil 1940 allatulistatud Soome reisilennuki Kaleva (lendas Tallinnast - Helsinkisse, kõik reisijad hukkusid, diplomaatilise posti konfiskeeris nõukogude allveelaev, lennuki vrakki pole leitud) mälestusmärk ning saarevahi apartemendid. Selle nädala saarevaht geograaf Kalmer Halliko tutvustas saart, UBC tegi grupipildi ning toimetas Keri majaka ja Keri Seltsi raamatukogule UBC Aastateraamatu. Saare ainus puu on haab.
Kerilt suundus UBC Pranglile, kus käidi poes, imetleti saare ainsat valgusfoori (tuled roheline ja punane, mis näitavad, kas samas asuv baar on lahti või kinni) ja söödi Eda juures pelmeene. Parimad käisid ka Prangli kirikut vaatamas.
Dessandi viimane saar oli Aksi, millel randumine ja lahkumine kiviklibuselt rannalt olid reisi meeldejäivamad.
Aksil leiti mitmeid kiviaedu, mägiveiste väljaheiteid, endiste Aksbergide suurperele kuuluvate elumajade varemed, aga ka kuulus Aksi labürint, mille väidetavalt ladus aastal 1849 koolmeister David Weckmann.
Tagasisõit Aksi - Leppneeme sadam oli sõidu kõige meeleolukam ja märjem.

Jameson
Clan Murray
Islanders Mark (Lithuania - with a hint of whisky)


 





























22. augustil arutas UBC Liivalaia uulitsas Eesti-Soome suhteid, Kaleva lennuki allatulistamist ning UBC Ulfsundi merelahingu tegelikku käiku.

Ballantines Very Old Blend - 17 years

 

23. augustil toimus Karepal Kalame talu (kunstnik Richard Sagritsa muuseum-ateljee) õuel Riho Sibula ja Bonzo meeleolukas kontsert. UBC oli kohal enne kontserti, kontserdi ajal ja ka pärastisel arutelul. Hinnati ka Teet Veispaku püütud ja valmistatud siiga.

Tullamore Dew

 



24. augustil toimus plaaniväline UBC üritus Pühalepa kirikus,
kui laval oli auväärsetest Arvo ja saalis Erkki-Sven, juhuse tahtel ka Emil .
Juhatas Simon Carrington, kes on ühtlasi tuntud briti vokaalansambli „The King´s Singers“ asutajaliige ning oli 25 aastat ansambli laulja ja kunstiline juht. Lisaks vanamuusikale on festivali teiseks suunaks Erkki-Sven Tüüri kui Hiiumaalt pärit helilooja looming. Erkki-Sven Tüüri loomingut esitab festivalil noorema generatsiooni interpreetidest koosnev Insomnia-kvartett. Lisaks Tüüri keelpillikvartetile „Lost Prayers“ (2012) kõlab nende kontserdil ka teise Hiiumaalt pärit helilooja, Rudolf Tobiase keelpillikvartett.
Kontsert oli väga hea. Solistid, koor ja orkester priimad.
Lõpuks kingiti dirigendile triibuline padi.

 

3. septembril sai teoks UBC Juhatuse laiendatud koosolek. Samas viidi lõpule UBC kõrgeima karistusmäära rakendamine Col.Gen. Prof.erem. Tiit Pääsukesele. Kolimine lõppes aadressil Vabaduse plats 6-28. Kuues korrus. Liftist palun enne viimase peatumist mitte väljuda. Tualett on koridori lõpus.
Kolimise viski saatel loeti ära aknast paistvad kirikutornid - saadi 7 ning linnamüüri tornid - saadi 10. Kontrolllugemine otsustati teha ca aasta pärast.
UBC koosolekul arutati:
- viskiaasta 2013 kokkuvõtted
- viskibaari avamine Tallinnas 19.09.
- UBC aastapäevapidustused Tallinnas ja Rutjal
- üritused 2013 ja 2014

Macallan Highland Single Malt (12 y)
Auchentoshan Single Malt Three Wood

 

6. septembril õnnitles UBC sõpru Šoti klubis Šoti klubi 20. juubeli puhul. Algus Raekojas, sealt rongkäiguga Uuele tänavale.
Laphroaig Single Islay Malt (25y)
Singleton Single Malt (12y)
BenRiach Single Highland Malt (40y)

 



19. septembril avas UBC koos Mad Murphy pubiga esimese Eesti viskibaari nimetusega Mad Murphy's Whisky Corner. Peakõneleja - Toomas Tiivel (UBC), Mängis torupill - Gavin Hardie, Scandinavian Piping Champion of Champions 2011,2012 ning Ikevald Rannap & Scoobidoo.
Sellega algasid UBC 24. sünnipäevapidustused

Jura Single Island Malt 10y
Jura Single Island Malt 16y
Jura Single Island Malt Superstition
Glenmorangie Single Highland Malt Original
Ardbeg Single Islay Malt Uigeadail 54,2%
BenRiach Single Highland Malt Curiositas
BenRiach Single Highland Malt Heart Of Speyside
Glendronach Single Highland Malt 12y
Glenfarclas Single Highland Malt 105 Cask Strength 10y
Glenfarclas Single Highland Malt 10y
Glenfarclas Single Speyside Malt - Heritage
Robert Burns Single Island Malt
Robert Burns Blended
Arran Single Island Malt 10y

 















20.-22. septembrini pidas UBC Selja rannas oma 24.-ndat sünnipäeval.
Ekskureeriti Eismal - uus sadam ja sadamahooned, auväärse Emil Urbeli nõuannete kohaselt valmiv kalarestoran Eisma rannas ja juba valmis paadikuurid ning perekond Vaiksoo vanad ja uued eramud.
Rutja mahajäetud sõjavõelennuväli koos tulistamise ja seentega, Dembli haud.
Seejärel UBC Aastakoosolek, kus kinnitati kõik mis vaja. Osales 12+1 UBC liiget.
Maitsti ka Rein Pokla saadetud-kingitud "Artsakh" - Mägi Karabahhi mooruspuu puskarit
Silmud Kalame talus Teet Veispaku lahkel osalemisel ning kokkuvõtted jällegi Rutjal.
Külaline Jüri Ojaver.

Bushmills Single Malt 10y
Black Bush
Tullamore Dew
Jura - Scotch Malt Whisky Society Cask 31.26. Dist. Sept 1988 (24 years) 53,6% Vol
Alness - Scotch Malt Whisky Society Cask 13.27. Distilled 1989, bottled 1999. Strength 59,8% Vol
Nikka - Taketsuru Pure Malt (12 years)

 











































26. ja 27. septembril külastas UBC KUMUs näitust "Sünkroonist väljas. Helikunstist vaatega minevikku".
V korruse saalis oli võimalik järjekordselt kuulata ja näha auväärse Kaarel Kurismaa klassikalisi taieseid.
Näituse "Sünkroonist väljas. Helikunstist vaatega minevikku" lisaprogramm:

Aeg: 27.09.13  18:00–21:00
Asukoht: Kumu auditoorium
18.00 Mats Lindströmi live
19.00 Sulev Tepparti performance
20.00 Vladimir Tarasovi live ja loeng
Näitleja Sulev Teppart on juba pikalt teinud koostööd Kaarel Kurismaaga tema sürrealistlikke tekste etendades, millele Teppart lisab alati oma elemente juurde, näiteks kostüümide näol. Kumus etenduv performance kannab tinglikult märget „glamuurist lihtsusesse".
 



1. oktoobril tegi UBC simultaani. samaaegselt tuli olla Estonia kontserdisaalis, kus jagati Eesti Muusikaauhindu ning Kinomajas, kus toimus auväärse Peeter Brambati autoriõhtu. Muusika versus arhitektuur.
Muusikaauhinda galal sai auväärne Sven Grünberg oma loomingu eest elutööpreemia. UBC aplodeeris ka saalist.
Tallinna Kinomajas arhitektide päeval linastus Peeter Brambati film "Ehituskunstnik Toomas Rein" (Ad Oculos Film, 2010). UBC osales
Bushmills
Jim Beam
 

 

9. oktoobril korraldas Dylan koos UBC-ga Mackmyra viskide esitluse Mad Murphy's pubi Whisky Corneris.
Esitluse juhatas sisse UBC president Toomas Tiivel ning degusteerimise viis läbi Mackmyra Svensk Whisky esindaja Karl Thögersen.
Mackmyra Vit Hund Grain Destillate
Mackmyra Brukswhisky
Mackmyra The First Edition
Mackmyra Special 07 Single Malt

 

5. novembril tähistas UBC Mad Murphy Whisky Corner'is auväärse Pentti Hännineni 70.-ndat juubelit. Teostus viskisild Tallinna Raekoja plats - Oulu. Ja seda mitu korda.
Koduteele jäi KuKu......
Akashi - White Oak Distillery - Japanese Blended
Bladnoch - Single Lowland Malt
Black Grouse
Lauder's

 

6. novembril osales UBC auväärse Mart Laari järjekordse raamatu "Metsavennad" esitlusel kaupluses Rahva Raamat Viru keskuses. Esines ka ansambel Untsakad
Johnnie Walker - Red Label
Grants
Scottish Leader

 

12. detsembril toimus Mad Murphy pubi Whisky Corneris iiri viskide (Cooley tehase) esitlus. Korraldajad Dylan Distributiona ja UBC. Selle juhatas sisse UBC president Toomas Tiivel, degusteerimise viis läbi Brand Ambassador Tony Kavanagh.

Raekoja platsilt liikus UBC Haus Galeriiise, kuis leidis aset Juss Piho raamatu "Äraseletatud pildid" esitlus. Mitmeid kordi jõuti ikka sama pildi "Viskiarmastaja" juurde tagasi.

Ja sealt edasi algul levist välja ja siis Šoti klubisse.....

Greenore Single Grain (8 years)
Kilbeggan
Tyrconnel Single Malt
Kilbeggan (18 years)
Connemara Peated Single Malt
Ardbeg Uigeadail Single Isaly Malt

 

17. detsembril esitles auväärne Emil Urbel Rottermanni soolalao arhitektuurimuuseumis oma raamatut "100 maja". Kohal mitmeid asjassepuutuvaid ja -mittepuutuvaid.

 

19. detsembril korraldas UBC koos Maria Mägi advokaadibürooga teoreetilis-praktilise õpitoa "Miks ja kuidas peab jooma viskit?"
Glenkinchie Lowland Single Malt - 12y
Ballantines Gold Seal 12 y
Lauder's
Tullamore Dew
Gentlemen Jack

 

22. detsembril tähistas UBC ümmargust 138.-ndat tähtpäeva. Eremiitprofessorid Tiit Pääsuke ja Leonhard Lapin. Koht - Lapini juures. Prangli part. Kalaturu forell, Vaike kapsapirukas.

UBC Siga&Hani Blend

 

26. detsembril said peetud UBC Parajõulud, sedapuhku Admiral Urbeli nimelises arhitktuuribüroos.
Vahetult enne seda jõudis UBC targal ja auväärsel korraldusel kaubandusvõrku uus viskimeeste
lõhnavesi JOOB HOMME.
Otsustati, et nii jääb.

Glenfarclas Single Highland Malt 10y
Lagavulin Single Islay Malt 16y
Glen Ranoch Single Highland Malt
Amrut Indian Single Malt
Bagpiper
President's Blend

 







29. detsembril aitas UBC toekalt tähistada eremiitprofessor Leo Lapini 66. tähtpäeva lokaalis Wiiralt. Kingiti mitmeid asju, sealhulgas ka nii maalitud kui söödavaid kalu. Albert Trapeez jt kuulsad poeedid lugesid luulet. Püüti ka laulda.
Wiiraltist suundus osa UBC-d Kaarli kirikusse kus leidis aset auväärse Riho Sibula ja kena Mari Pokineni kontsert "Teistpidi Jõulud". Sealt Baieri keldrisse.

Jameson Special Reserve Small Batch

 

31. detsembril tegi UBC lendsalk lõket Kaberneeme lähedal metsas. Toimus sideseanss Eesti Vabariigi kagupiiril Piirimäel vaatlusi teostava ning oma 59.-ndat sünnipäeva tähistava auväärse Peeter Brambatiga, kes raporteeris üksikutest ekstremistlikest gruppidest Petseri rajoonis, kes külvasid pürotehnilite vahenditega rahva seas segadust ja hirmu. Muidu oli külm ja ilus.

Artsakh

 

^

1998 / 1999 / 2000 / 2001 / 2002 / 2003 / 2004 / 2005 / 2006 / 2007 / 2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019

 
 

 

� K�esoleval kodulehek�ljel sisalduva informatsiooni reprodutseerimine, kopeerimine, tsiteerimine ja levitamine ilma Viskiklubi loata on keelatud.