Avalehele
Viskist ja Viskiklubist Uudised Tegemised Klubiruum
Viskist ja Viskiklubist

UBC ajalugu pärast 18. maid 1998.

  • UBC ajalugu 23.09.1989.- 29.04.1991. vaata VISKIKLUBI AASTARAAMAT (koostajad Toomas Tiivel, UBC ja Jaak Lippmaa, UBC) Tallinn. 1991.
  • UBC ajalugu 23.09.1989.-18.05.1998. vaata VISKIKLUBI AASTATERAAMAT (koostaja Toomas Tiivel, UBC) Tallinn. 1998.
 

1998 / 1999 / 2000 / 2001 / 2002 / 2003 / 2004 / 2005 / 2006 / 2007 / 2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019


2009.

1. jaanuaril saabus UBC-le uusaastaõnnitlus Liivi rannast.













Lisaks veel meenutused kõrvalmaja katusest - aasta 2008.

 







8. jaanuaril kell 18.00 avati Tam Galeriis Lemming Nagel`i personaalnäitus „Vaikelu pronksööga“
Juba traditsiooniliselt kunstnik ise avamisel ei osalenud, vaid saatis ettelugemiseks oma "Esimese isamaalise kõne", mis ka ette loeti. UBC president auväärne Toomas Tiivel rääkis kordamise tähtsusest elus ja kunstis ja kordas mõtteid, mida auväärne Tiit Pääsuke lausus 1998. aastal Riias auväärse Lemming Nageli personaalnäituse avamisel. Galerii sai UBC-lt lugemiseks mõlemad UBC aastaraamatud ning Betty Alveri debüüdipreemia laureaadi auväärse Lemming Nageli luulekogu. Vahetati mõtteid tuleviku kohta. Näituse arutelu toimus KuKu klubi viskitoas.

Retsensioon:
Lemming Nagel on teinud kõik selleks, et temast saaks „normaalne“ inimene. Ta õppis seitsmekümmnendatel ERKI-s arhidetuuri, töötas disainerina Tallinna Kaubamajas ja koloreeris joonisfilmikilesid kinostuudios „Tallinfilm“, kuid temast sai vaatamata kõigile pingutustele Kunstnik.
 
Nageli loomingus on läbi aegade mänginud olulist rolli loodusteadused, eelkõige kartograafia. Nii ei saa Nagel ka sellel näituse ilma Euroopa kaardita, kuidas väljuda Euroopa Liidust „Evakuatsiooniplaan“ või galaktikat tähistavast teosest „Ajaratas“, Anneli Porri on nimetanud tema armastust kaartide vastu kui ühte vormi maastikumaalist. Kartograafia abil üritab kunstnik teoste väga ebakindlasse maailma luua korda, kokku seguneavd miraažid, peegeldused, hallutsinatsioonid ja laialivalguvad värvilaigud.
 
Nageli jaoks on oluline autobiograafilisus ja isiklike tähelepanekute ülestähendamine. Äärmiselt hoolika vaatlejana on Nagel püüdnud teostes esile tuua igapäevaelu absurdi, nii nagu tema seda näeb, veidi kallutatult ja irooniliselt, on siis teose sündimislool olnud motivaatoriks naine, kes sülitab supipotti, mõni laul või sõbra toodud mälestusese (maailmarändur Tiit Pruuli inspireeritud teos „Veerevate eestlaste lennuk“). Oma hüperrealistlikel maalidel peegeldab ta seda eriskummalises vormis: põlenud lauajupid, laste mänguasjad, keraamilised plaadid, klaasikillud - kõik mis ainult pähe tuleb ja kätte satub, kuid ikkagi kindlaks jäädes maalililstele probleemidele nagu koloriit ja perspektiiv.
 
Vanahärra enda sõnul on tegemist Eesti depressiivses väikelinnas, Tallinnas, toimuva depressiivse näitusega, ilu sellelt näituselt otsima ei ole mõtet tulla. “Ilusaid töid tegin kui olin viieteist, kuueteist aastane.”
 
Näituselt „Vaikelu pronksööga“ võib leida paraja annuse irooniat elu üle, kuid seda mitte üldse depressiivses võtmes, vaid humoorikalt nagu Priit Pärna joonisfilmid või Kivirähk`i mõttevälgatused.
 
Avamisel võib näha kunstnikust filmi “Lemming Nagel 2001” (stsenarist Ants Juske; režissöör ja operaator Rein Raamat; Raamat-Film, 2001)
 
Näitus jääb avatuks 7. veebruarini.

Aberlour - Single Highland Malt (10y)

 

24.-25. jaanuaril pidas UBC suurejooneliselt Viskijõulusid Kopli-Madisel. Valli baar, Mihkli hobused, Padise klooster, Pääsuke-Kala-Jänes, Jaanvärgi sillasambad Uuemõisas, UBC aastakoosolek, noorliige Raul Vaiksoo, pidulik õhtusöök tantsuga, Arvo Haasma viiul, Pääsukeste Karu UBC baretti ja viskiga, Buss, Valli baar - EI, Viiralt, Woodstock.

Kava (esialgne):
laupäeval 24.01.2009.

Buss Kopli-Madisele väljub Ararati eest laupäeval 24.01. kell 12.00.
Pingelistel läbirääkimistel saavutati kokkulepe, et Valli Baar avab 24.jaanuaril uksed 15 minutit tavalisest varem - seega 11.45.
Varajased bussilesaabujad on oodatud.
13.00 - kogunemine Padise kloostri võlvide all. Ekskursioon isand Raul Vaiksoo juhtimisel. Väike viski.
           - võimalik tutvumine hobustega Mihklil
15.00 - ärasõit Padiselt Kopli-Madisele (ca 10 km)
15.30 - saabumine Kopli-Madise tallu.  Soe supp, kodustehtud leiva ja veidi suurema viinaga
           - majutus
           - võimalik näitemäng tiigi jääl  "Pääsuke püüab Jänesele Kala"
17.00 - ekskursioon Uuemõisa talu maadele (1 km) - UBC presidendi vana-vanaisa Toomas Jaanvärgi ehitatud sillapostide vaatamine - kaasa igaks juhuks taskulambid
18.00 - UBC Aastakoosolek Kopli-Madise talus. Viski. UBC ilmub vormiriietuses!
19.00 - saun, õlu
20.00 - pidulik õhtusöök, joogid on vabal valikul

          - kõned ja etteasted, hümn jm taoline

pühapäeval 25.01.2009.

10.00 hommikusöök jm tarvilik. Ümbrusega tutvumine
13.00 ärasõit

Täpne kava selgus 25.01. 2009. veidi enne ärasõitu Kopli-Madiselt

UBC AASTAKOOSOLEKU 24.01.2009. OTSUSED:

1. UBC-sse kuulumine on au ja kohustus, millega käib kaasas 2 asja – matrikkkel ja maksud, mis peavad olema korras.
Matrikkel – UBC liikme andmed kodulehe kinnisel alal peavad olema võimalikult värsked so telefoninumbri, aadressi, nime, sünniaja muutustest tuleb teatada veidi enne muutuse tegemist!
Maksud – UBC aastamaks tuleb tasuda kõige esimesel võimalusel, võib ka aasta ette!

2. UBC aastamaksud otsustati jätta samaks so 600.- aastas. Pensioneerunud UBC liikmetel on aastamaksu tasumine edaspidi vabatahtlik

3. UBC XX sünnipäeva tähistamine algab õigeaegselt ning kulmineerub üritusega reedel 25. 09.2009. Tallinnas Harju tn. Kirjanike Liidu Musta laega saalis
Osalemine UBC auväärsetel liikmetele RANGELT KOHUSTUSLIK!
- viski „Siga ja Hani“ maailma esmaettekanne
- viskiteemaliste taieste näitus „Hüljatute salong“, kus esinevad kõik soovijad
- etteasted – orkester, kõned, muusika, fotod, viski jm
- lipud
Otsustati moodustada pidukomisjon, mille juhiks on auväärne Peter Roose ja liikmeteks auväärsed Rein Pokla, Tiit Pääsuke, Hardi Volmer, Toomas Tiivel, Emil Urbel, Indrek Rohtmets – nimekiri on veel lahti…….
Vaja ülevaade vormirõivastusest – kildid, baretid, märgid jne.
Vaja mõelda kavale!
Vaja otsustada kas ja keda kutsuda peole?

4. UBC olulised üritused aastal 2009. (peale UBC sünnipäeva).
     13.05. av Kaarel Kurismaa 70
     22.06. av Arvo Haasma 50
     12.10. av Mati Sirkel 60
     16.10. av Erkki-Sven Tüür 50
     22.10. av Peter Roose 40
     13.11. av Emil Urbel 50

    Liivi päevad 1.-2. august
    Muu

5. UBC täievololiseks liikmeks arvati alates 24.01.2009. arhitekt Raul Vaiksoo. Temalt eeldatakse UBC stiili tasemelhoidmist, vastutasuks ümbritseb UBC teda klubile omase leebe hoolitsusega.

Glenfiddich Single Highland Malt - Solera Reserve 15y
Tullamore Dew
Ballantines 12y
Myanmar Old Whisky
Wall Street - Vietnamese whisky
Smokehead - Islay Single Malt
Bulleit Bourbon - Frontier Whisky
Johnnie Walker - Black Label 100
Johnnie walker - Red Label

 













14. veebruaril toimus Raua uulitsas õhtu pühendusega Bushmillsi viski 400.-ndale aastapäevale. Maitsi selleks puhuks valmistatud Bushmillsi, teisi viskisid, mis samas tehases toodetud ning arutleti igavikuliste ja mitte eriti igavikulistel teemadel.

Bushmills 1608 Reserve
Bushmills 1608 Anniversary Edition Distilled with Crystal malt
Bushmills Malt select cask 12y - Classic, Caribean Rum casks
Bushmills Malt - matured in two woods
Midleton Very rare 2005 selection 002673

 

20. veebruaril toimus Estonia Kontserdisaalis toimunud kontserdil auväärse Erkki-Sven Tüüri vioolakontserdi Eesti esiettekanne. ERSO, dirigent Olari Elts, vioolal Lars Anders Tomter (Norra). Saalis UBC jt.

 

11. mail anti Tallinna Raekojas auvääsele Lemming Nagelile Kristjan Raua preemia.
Tallinna Raekojas pidulikult kätte antud Kristjan Raua preemiat peetakse vanimaks ja ihaldusväärseimaks kunstipreemiaks. Preemiasumma, mis on tõusnud 35 000 kroonini, tuleb Eesti kunstnike liidult ja Tallinna linnavalitsuselt._
Enn Johannese kujundatud medal anti eile graafik Virge Jõekaldale sügavtrükitehnikas seeriate „Minu aed” ja „Paradiisiaed” eest, Ülle Kruusile ja Kersti Kollile Adamson-Ericu näituste kureerimise ja publikatsioonide eest, vanameister Lilian Linnaksile tarbekunsti- ja disainimuuseumis olnud näituse eest ja Lemming Nagelile galerii Tam näituse eest, mis komisjoni hinnangul oli „ekstsentriline, maaliliselt kõrgetasemeline ja huvitavas vahekorras sotsiaalse satiiriga”.
UBC õnnitles!

 

15. mail toimus auväärse Kaarel Kurismaa tähtpäeva puhul UBC korraldusel trammisõit trammiga "Ihalev Pauliina".
Kell 17.00 oli võimalik näha auväät Kaarel Kurismaad eelsoojendusel Spordi 28-7. UBC õnnitles, kinkis viski ja õitsva kärbsepiitsa.
Loeti ette auväärse Lemming Nageli avalik kiri, milles Betty Alveri ja Krisjan Raua nimeliste preemiate laureaat põhjendab oma eemalejäämist pidulikult paigalsammu-trammi ekskursioonilt.
Peale muude põhjuste (kaamos, vaesus, kriis, tärkav arengupeetus ja artriit) pidas ta vääriliseks mainida, et on väga hõivatud Cyrillius Kreegi nimelise muusikapreemia laureaadiks saamisega. Lõpetamisel on saksofonisüit trammivilele. Pooled noodid on juba peas, ülejäänud on kirbusitana paberil joonte vahel. Jääb veel vaikust viimistleda.Nii lõpetab mitmevõistleja oma tervituse multifunktsionaalsele Kaarel Kurismaale.
Kriitika. Õnnitlused.
Jalgsimatk Tondi trammide lõpppeatusesse, kus UBC auväärsetele oli reserveeritud tramm nimega "Ihalev Pauliina ", mis väljus Tondilt kell 18.00
Trammis UBC, daamid, UBC lipp, UBC vaat, redised.
Esimene peatus tehti Pärnu maantee viadukti juures kus asub Kaarel Kurismaa Tallinna trammi 100. aastapäevale pühendatud maailma esimene trammimonument. UBC viibis selles kohas esmakordselt 24. augustil 1993. aastal, mil monument avati ja Tallinna Trammi- ja Trollibussipargi puhkpilliorkestri mängu saatel asus UBC sooritama pidulikku trammiekskursiooni Tallinna linnas.
Trammisõidul musitseerisid Arvo ja Arne Haasma. Viski. redised. Piret Pärnust.
Teine peatus tehti Koplis trammide lõpppeatuses TPI hoonete ees.
Auväärne Indrek Rohtmets luges ette kirja, mille oli tema kätte andnud auväärne juubilar, keda ta tol hetkel vähe tundis Viskiklubi UBC asutamisööl Rutja köögilaua taga 23. septembril 1989. aastal.
Kiri ise oli järgmine:
"Tean, et saan ühel päeval 70 aastaseks. Tahaksin väga, et see juhtuks kevadel, just siis kui puud on kõige õrnemates esimestes lehtedes.
Tahaksin sel päeval liikuda koos sõpradega läbi linna. Ikka ühest tuntud paigast teise. Ma ei salga, mulle meeldib liikumine ja mulle ei näi kõik paigad ühesugused nagu Kiplingi kassile. Üle kõige meeldib mulle ringliikumine, kulgemine ümber oma telje. On ju kõige tähtsamad liikumised siin maailmas pöörlemised-tiirlemised ümber mingi telje, olgugi, et see telg tuleb enamasti välja mõelda ja ette kujutada. Liigub Universum, liiguvad täheparved, tiirleb-keerleb meie tilluke Maagi.
Niisiis tahaksin sel päeval ujuda nagu pilv koos oma sõpradega läbi linna ja saabuda tagasi sinna, kust sai alustatud.
.....Aga juba uue inimesena, kuid siiski koos vanade sõpradega. ja oma kõrval tahaksin näha PÄIKEST!

Kaarel Kurismaa 23.09.1989. Rutja

Kiri ise, mis sai kirjutatud ligi 20 aastat tagasi, jõudis ringiga alguspunkti tagasi.

Kolmandat peatust, mis oli planeeritud Kadrioru tiikide juures ei õnnestunud teha, kuna trammijuht eksis ära.

Selle asemel toimus trammis Narva maantee alguses tants.

Lõpppeatus tehti Tondil, kus auväärne Kolonel Tiit Pääsuke luges ette retsensiooni "Kriitika auväärse K.K. loomingut uurides"

UBC lipu lehvides sooritas UBC koos sõpradega matka Tondi lõpppeatusest Spordi tänavale, kus toimus trammisõidu arutelu. Auväärsed Riho Sibul ja Erkki-Sven Tüür sulgusid selleks muusikatuppa, kust lasti kuuldavale arutlevaid helisid auväärse juubilari taieste vahelt. Tehti kokkuvõtted. Vaadeldi viskit nii vaadis kui klaasides.

Samal õhtul esitles auväärne Mati Sirkel Tallinna Linnateatris oma tõlgitud "Franz Kafka päevikud". Toimus arutelu ja etendus, mille lavastas Elmo Nükanen.

Macallan Single Highland Malt 18y
Glenmorangie Higland Single Malt Lasanta
Lauder's

 







































27. mail kell 17.30 toimus Linnateatri Teatrisõprade saalis austria "veidrikust" kirjaniku ja kunstniku Fritz von Hermanovsky-Orlando romaani "Genius'te maskimäng" esitlus. Korraldajateks Austria Vabariigi Saatkond ja väljaandja Kirjastus Pegasus. Sõna võtsid tõlkija auväärne Mati Sirkel ja auväärse Sulev Tepparti häälega saab sõna ka autor ise.

 

14. juunil toimusid Tallinnas Šoti klubis järjekordsed Eesti viskitundmise meistrivõistlused. UBC esines küsimuste koostaja, jookide valija, žürii esimehe ning auhindade kätteandja rollis.
Võitjaks kuulutati Tallinna viskiklubi.
Esinesid sõnavõttudega Margus Leivo, Briti suursaadik T.E. hr. Peter Leslie Carter, Andres Haamer ja Toomas Tiivel

Snow Grouse
Macallan Single Malt 18y
Talisker Single Malt

 

18. juunil kell 17 sai teoks auväärse Toomas Tiiveli uue raamatu "Viinad ja peenemad napsid" esitlus Liviko muuseumis.
Sõna said Liviko direktor Janek Kalvi, raamatu toimetaja Heidi Vihma ja Toomas Tiivel. Degusteeriti degusteerimisest allesjäänud napsusid. Arutelu nagu ikka Raua tänaval.
Mõtteline sild toimus samal ajal Frankfurdis Alte Operis esitatava auväärse Erkki-Sven Tüüri 7. sümfoonia "Pietas" maailma esiettekannet jälgiva UBC Rõõmusektori juhi ja teda ümbritseva õhustikuga. Teose pühendas Tüür dalai-laamale Tenzin Gyatsole ja tema elutööle.
Raamat „Viinad ja peenemad napsid“ on järg Toomas Tiiveli raamatule „Viskimaailma teejuht“ (2007, kirjastus Hermes). Kui viskiraamatus oli juttu viskidest, siis käesolevas napsiraamatus on teemaks kõik teised destilleeritud alkohoolsed joogid, mille valmistamiseks ei ole kasutatud viinamarju – viinad, maitsestatud viinad, džinnid, rummid, puuvilja- ja marjaviinad, tekiilad, riisiviinad ning liköörid. Raamatus antakse ülevaade nende ajaloost, tootmisest, tähtsamatest neid napse tootvatest maadest ja piirkondadest. Pikemalt on juttu ligi 200 erinevast napsist, koos nende ajaloo, fotode, tootmise iseärasuste ja maitseomadustega. Erinevaid marke on tutvustatud tähestiku järjekorras, valikul on arvestatud nende olulisust, erilisust, kvaliteeti, aga ka nende kättesaadavust ja populaarsust nii Eestis kui ka naabermaades. Lisatud on soovitusi, millal, miks, kus ja kuidas neid jooke juua. Raamat on mõeldud nii algajale napsisõbrale, et aidata tal laialdasest valikust leida endale just see õige, kui ka juba kogenumale asjatundjale, et anda lisainfot selle kohta, mis tal parajasti klaasis või avamist ootavas pudelis on ja mida veel poodidest otsida tasuks.

 

 

 



22.-23. juunil pidas UBC Hiiumaal Puulaiul auväärse Arvo Haasma tähtpäeva - etteaste, võistulaulmine kes katusel käis ja miks poistel pill ei hüüa
Viskiklubile tuli järgnev kutse ja veidi hiljem ka kava:
Lp.Auväärsed!
Nagu ütles minu vanaema: "kui elu-tervit on"- peaks mul  22.06 täituma 50.
Sellega seoses lubatagu teatada järgmist:
Pummelung toimub Hiiumaal Puulaius esmaspäeval 22.06 alates u.16.30.
Kavas on söömine,joomine,laulmine(muuhulgas kuulsa "Sitalaulu" kärbeteta ettekanne minu lugupeetud ema eestlaulmisel),viktoriin, alkoholijoobes ujuma minemine selleks mitteettenähtud kohas, hommikusaun, kohupiimakook, lastelaste esitlus ja palju muud.
Ööbimisvõimalus kohapeal.
Peo lõpp 23.06 hiljemalt 12.00
Sellele järgneb individuaalne või kollektiivne hämarolek.
Viimane toimub Kaigutsis Pratsa  (saksa k. die Bratsche) talus.Lõputu.
Osalemisest teatada Toomasele (ööbimiskohad!) hiljemalt 8.juuniks.
Tervitustega Arvo Haasma (UBC)
 
Juubelipidustuste kava.

16.30 – 17.00                        külaliste saabumine, mandaatkomisjon ja tervitusnaps

17.00 – 18.00                        supp ja viin
20.00                                    ühispilt

21.00                                    Aktuaalne Kaamera

18.00 – 23.00                        viin ja suupisted

18.00 – 23.00                        viktoriin

18.00 – 23.00                        sõnavõtud ja ühislaulmine

18.00 – 23.00                        sportlikud mängud (võrkpall ja viismiinus)

23.00 – 07.00                        vaba tegevus

07.00                                    torupillisignatuur 

07.00 – 10.00                        hommikusaun

10.00 – 12.00                        lugupeetud külaliste lahkumine parematele jahimaadele


Enam-vähem nii kõik läkski. Toimus auväärse juubilari etteaste, peale Haasmade perekonna esitatud sitalaulu esitasid UBC ühendkoorid laulu, mille nimi ei tule meelde. Auväärne Hardi Volmer demonstreeris Ameerikamaalt toodud trummi, mis põhimõtteliselt peaks tegema kõiki hääli, helisid ja kõlasid. Osa neist oli võimalik kohapeal kuulda. Toimus suhteliselt organiseerimatu võistulaulmine, kus põhiteemadeks olid kes katusel käis ja miks poistel pill ei hüüa. Telefonisild oli Saaremaal viibiva auväärse Indrek Rohtmetsa ja Tallinnas itaalia keelt praktiseeriva auväärse kolonel Tiit Pääsukesega.
Hommikul korjati kokku UBC Lipp, Vaat, arutati tekkinud olukorda ja otsustati sõita Käina õlle järele. Dalwhinnie 12y Single Highland Malt
Glenmorangie Single Highland Malt Lasanta
Scottish Leader

 

 













23.-24. juunil olles lõpetanud auväärse Arvo Haasma juubelipidustused Puulaiul ning olles saatnud auväärse Admiral Emil Urbeli ja Taso Mähari lõuna suunas ning auväärse Roald Jürlau itta, asus UBC koordineeritult hõlmama Hiiumaad. Esimene dessant oli läbi Käina kaupluse Kaigutsisse - tuvatati, et juubilar puhkab õiglast und, jäeti auväärne Sulev Teppart teda valvama ning mindi edasi. Kärdlas külastati poetess Ave Alavainut, vesteldi joodi kalvadossi, tehti langenud pärna juures pilti ning mindi edasi. Hirmustessse jõuti enne auväärse Riho Sibula saabumist, et ei leitud aga konserviavajat mindi auväärse Erkki-Sven Tüüri poole. Avati konserv ja mõned viskid, tuvastati, et peremees puhkab õiglast und, midi tagasi Sibulamajja. Õhtul jaanituli Hirmuste rannas. Hommikul tuvastati, et peremees puhkab õiglast und, toimetati auväärsed Hardi Volmer ja Raul Vaiksoo ning Piret Luigend Pärnust Heltermaa sadamasse ning UBC president koos Heljega suundus tagasi Kassarisse, kus oodati ümbermaailmareisilt saabuvat purjekat Marta. Toimus purjetamise ja viinateemaline vestlus maailmarändur Tiit Pruuliga.

Black Bear

 





3. juulil vestlesid auväärsed Pennti Hänninen, Colonel Tiit Pääsuke ja Toomas Tiivel Raua tn rõdul erinevatel ühist huvi pakkuvatel teemadel

Deanston Single Highland Malt (12 y) unchilled
Dalwhinnie Single Highland Malt
Hokonui New Zealand whisky
Bushmills 1608

 

5. juuli külastas UBC esindus UBC head sõpra Peeter Kangurit tema Keila Joa residentsis. Maitsti hõrgutisi, käidi saunas, vaadati televiisorist laulupidu, kust jäi eriti meelde kultuuriministri sõnavõtt.
Viskitoas pakkus peremees kahte eriti väärtuslikku ja haruldast viskit. UBC oli liigutatud.

Laphroaig Single Islay Malt (25 y)
Laphroaig Single Islay Malt (27y) Oloroso sherry casks 54,7%

 

7.-9. augustil viibis UBC kompaktne esindus Liivi rannas Saunagsi külas armsate Heinrihsonside pool.
Programmis:
uue majaga tutvumine,
vahuvein terassil,
rand Saunagsis,
paatide kalmistu,
Liivi rahvamaja,
Mazirbe kirik,
rand Mazirbes,
Slitere tuletorn,
Heinrihsonside katus,
Kolka neem,
rand Kolkas,
Dundaga loss,
jäälind,
pudru silmaga,
suitsukala peaga.
8. augustil korraldati UBC-le ekskursioon Saunagsi külas. Tehti pilti eelisel suvel ristitud Bowmore pardi juures, külastati Ballantinesi, Taliskeri, Bushmili ja Bowmore majapidamisi. Tutvuti veelkord Bushmili ümberehitustega.
Külalistena Rein ja Anne Minka.

Bushmills Original
Bushmills Malt 10y
Bruichladdich Single Islay malt 10y
Johnnie Walker Green label
Scottish King Royal
Ballantines


 











16. septembril aitas UBC esindus oma kirjavahetajaliikmel auväärsel Peeter Volkonskil esitleda VOn Krahli teatri baaris oma raamatut "ISBN 978-9985-9980-6-9". Esinesid juubilar ise, Artur Talvik ning UBC president. UBC kinkis raamatu autorile plastikpakendis viski Hot Shot ning UBC puzzle. Serveeriti Volkonski viina.

 



21. septembril UBC juubelinädala 1. päev Raua tänaval avatud uksed
Glengoyne Single Highland Malt 12y

UBC XX JUUBELINÄDALA PROGRAMM
21.09. Glengoyne Single Malt – Raua 37a-10 Kell 18-21 avatud uksed kõigile
22.09. Bowmore Single Malt – Raua 37a-10 Kell 18-21 avatud uksed kõigile
23.09. Pidulik õhtusöök ja platvormi klaarimine – KUKU klubi “Viskituba” Kell 18-21 (sügise algus oli kell 00.18) Ainult klubi liikmed!
24.09. Arthuri päev – Guinness 250 aastane! – Tallinnas baarides St. Patrickud, Molly Malone ́s, O ́Malleys, Hell Hunt kaks õlut ühe hinnaga. Ühes saab ka ühe õlle tasuta kaasa! UBC alustab kell 18.00 Raekoja platsilt. UBC ja teised Iirimaa sõbrad
25.09. UBC GALA
Kirjanike Liidu saal Harju tn. 1 Kell 18-22 Kiltid, baretid, märgid!
26.09. UBC kinnised kujundujumise meistrivõistlused Tallink Spa’s Kell 12-16 Trikoo saab kohapeal või veidi varem. Kõik muu on olemas. UBC ja kaasvõitlejad
27.09. Palun vaikust! UBC puhkab.........

 

22. septembril UBC juubelinädala 2. päev Raua tänaval avatud uksed
Saadeti foto USA California Davise ülikooli disainiprofessorile Ann Savageaule, projekti "Bags Across the Globe" - esindamaks Eestit. Koos kotiga, mis saabus Rootsist, poseerisid auväärsed Pentti Hänninen, Tiit Pääsuke ja Toomas Tiivel ning kass Grappa
Bowmore Single Islay Malt Darkest

 

23. septembril UBC juubelinädala 3. päev KuKu klubi Viskitoas platvormi klaarimine, sügise tervitamine, klubi aastapäeva tähistamine.

Bowmore Single Islay Malt Darkest
Poitin - Illegal Whisky - New Zealand
Snow Grouse
Black Grouse

 

24. septembril UBC juubelinädala 4. päev Arthuripäev. – Guinness 250 aastane! – Tallinnas baarides St. Patrickud, Molly Malone´s, O´Malleys, Hell Hunt kaks õlut ühe hinnaga. Ühes saab ka ühe õlle tasuta kaasa! UBC alustab kell 18.00 Raekoja platsilt.   – UBC ja teised Iirimaa sõbrad. UBC presidendilt ilmus Eesti Ekspressis päevakohane lugu Guinnessi õllest ja selle kuulsusrikkast ajaloost.Auväärne Pentti Hänninenil olid kaasas Rovaniemist värsked silmud, mida söödi ning tekkis igavikuline arutelu, kas silmud on kalad või mitte. Kihlvedu sõlmiti kahe õlle peale, mis on teadagi alles algus.Juubeli auks korraldas auväärne Riho Sibul rockiklubis Tapper kontserdi, kus ta esines koos oma legendaarse õpetaja Andres Põldroo, Raul Vaigla ja Toomas Rulliga. UBC kuulas ja nautis.

 

25. septembril jõudis kätte UBC juubelinädala 5. päev. Gala e Suur Reede Kirjanike maja musta laega saalis.
Kutsed läksid välja järgmised:

OLETE PALUTUD
25. septembril kell 18.00 Tallinna Kirjanike maja musta laega saali Harju tn. 1 tähistama UBC (Uisge Beatha Club) XX aastapäeva.
UBC
KAVAS:
UBC Pihkpulli Pänd
Sümpoosion “Püstiasendi plussid ja miinused”
UBC viski “Siga ja Hani” maailma esmajoomine / postmargi esitlus
UBC taieste näitus (UBC vaadid, plakatid, lipud, märgid, raamatud, plaadid jne.)
UBC liikumas ja paigal / pilte ja hääli UBC kuulsusrikkast ajaloost
Viski, redised ja muud suupisted
NB! Täpne kava selgub 26.-ks septembriks
RSVP enne 23.09. toomas@ubc.ee

25.09. Juubeliürituse stsenaarium

UBC koguneb kell 16.00 Kirjanike majas – laudade sättimine, piltide riputamine, lipu heiskamine, viski, riietumine, pirukate ja kookide asetamine laudadele jm.

18.oo rahvas koguneb fuajees, seal õlu, vein, Piret jagab kaarti mille peal kontuur UBC pildist nimedega (kuidas me seisame saalis). Uksed on kinni. UBC riietub ja sätib ennast lavale selles järjekorras mis pildil, klaasid viskiga käes.

18.10  Arvo ja torupill hakkavad mängima, uks avaneb, rahvas astub sisse, koos klaasidega? UBC on laval. Lipp. Projektorist tuleb vastasseinale hümni tekst. Kui rahvas on saalis jääb torupill vait. Kostab hümn. UBC joob hümni lõpus klaasid tühjaks. UBC jääb lavale. Laual viskivaadid, viskid, suupisted, vesi. Eraldi laud viskinänn. Kingituste laud.

Presidendi tervitus. Tänud. UBC joob daamide terviseks. UBC lahkub lavalt, kinkides peolaua katnud daamidele lilli.

Hakkab juhatama Hardi
Soovijad saavad endale viskit kallata
Jaak Tuksami lugu
Sümpoosion „Püstiasendi plussid ja miinused“, mida juhatab Indrek. esinevad Sulev, Toomas, Lemming, ++++??
Videotervitused:  Erkki-Sven, Tapio, Margus, Ivars, korrespondentliige Volkonski
Toost eemalolevate sõprade terviseks!
Külaliste tervitused:
UBC-d tervitavad auväärse juubeli puhul!
Lõuna-Eesti viskiklubi
Emajõe Akadeemiline viskiklubi
Šoti klubi
Ansambel Kukerpillid
UBC noored
Rein Minka
Meigo Jääger

Korrespondentsi teel tervitused: Jaak Parik, Kiur Aarma, Toomas Kahur, Toomas Hendrik Ilves, Doris Kareva, Härmo Härm, Hillar Tork, Rene Varek, Tiit Pruuli, Jaak Elling, Erbi Kildjer & Liviko, Jaak Allik, Meelis Michelson, Jürgen Rooste, Jorma Pitkonen ja Uisge Beatha Turku. Tiit Pruuli, Jaak Elling, Meelis Michelson, Erbi Kildjer & Liviko, Jaak Allik

 

 UBC Pihkpulli Pändi (Brassmolband) etteaste. Seitsmeosalise suurvormi "Totalisaatio" maailma esiettekanne

Kuulutatakse välja UBC viski „Siga ja Hani“ avamine ja margi esitlus

Eesriie avaneb, seal viskivaat, Hardi loits, haakuvad kõik, Colonel, president + hakkavad vaati avama

UBC võtab järjekorda.

Viskipalve - Sulev.

Viski valatakse välja.

Hümn.

Viskit pakutakse ka teistele.

Saateks Arvo torupill

 Igaüks, kes näitab ette tühjaks joodud viskilaasi, saab margi.

 Nännimüük

 Slaidishow, video suurel ekraanil Viskilaulud.

 Vaba aeg, kõik joovad. Sundimatu vestlus.

 Intervjuud.

 UBC teeb Braveheart’i! (ei teinud)

 Minnakse edasi.

FILMITIITRID:

1. tiiter.                 UBC                                                                     ( taustaks hümn)

 2.        Uisge Beatha Club                                                          ( taustaks hümn)

     asutati 23.09.1989. Rutja külas

     asutajad: Kaarel Kurismaa

                    Jaak Lippmaa

                    Lemming Nagel

                    Helmu Radik

                    Indrek Rohtmets

                    Toomas Tiivel

 3.        UBC 1989 – 1999                                                        (taustaks hümn)

 4. esimene osa  fimist

 5.                      UBC X aastapäev

     Tallinn, Kuld Lõvi, Kirjanike maja musta laega saal

                            23.09.1999.

 6.         versioon 1 – filmis: UBC

7.         versioon 2 – filmis: Esa Laurema

8.              UBC liikmed 1989-2009 

      (taustaks Tom Waits „You’re innocent when you dream“ – selle cd toon, kui vaja)

   Auväärne Kaarel Kurismaa (kriitikasektsioon)
    Auväärne Jaak Lippmaa
    Auväärne Lemming Nagel (kabesektsioon)
    Auväärne Helmu Radik
    Auväärne Indrek Rohtmets
    Auväärne Toomas Tiivel (president)
    1989. Auväärne Tiit Pääsuke (kolonel)
    1989. Auväärne Sulev Teppart (mälusektor)
    1990. Auväärne Jaak Arro
    1990. Auväärne Alo Mattiisen (1961-1996)
    1990. Auväärne Andres Langemets
    1991. Auväärne Peeter Volkonski (korrespondentliige)
    1992. Auväärne Arvo Haasma
    1992. Auväärne Riho Sibul (muresektor)
    1992. Auväärne Erkki-Sven Tüür (rõõmusektor)
    1993. Auväärne Taso Mähar
    1993. Auväärne Aavo Ermel
    1994. Auväärne Tapio Mäkeläinen
    1994. Auväärne Sven Grünberg
    1995. Auväärne Mart Laar
    1995. Auväärne Peter Roose (juhatuse liige)
    1996. Auväärne Emil Urbel (admiral, muusikaring)
    1996. Auväärne Ivars Heinrihsons
    1996. Auväärne Roald Jürlau
    1996. Auväärne Peeter Ernits
    1997. Auväärne Margus Rava
    1997. Auväärne Rein Pokla
    1997. Auväärne Hardi Volmer (paanikasektor)
    1997. Auväärne Ants Ilus (auliige) (1926 – 2008)
    2002. Auväärne Mati Sirkel
    2002. Auväärne Hardo Pajula
    2002. Auväärne Meelis Asi
    2004. Auväärne Ülo Ignats
    2004. Auväärne Pentti Hänninen
    2007. Auväärne Jaak Tuksam
    2008. Auväärne Raul Vaiksoo

9.    UBC hümn 

                -  muusika Alo Mattiisen

                -  sõnad  UBC 1989-2009 

                                             (hümni sõnade taustaks hümn, ilmselt mitu korda)

10.  UBC marss „Happy Hour for UBC“

                – muusika Erkki-Sven Tüür +  tekst, mis on marsi kohta ja 2 UBC pilti         (taustaks marss)

11. Filmi tegid: Toomas Tiivel

                          Hardi Volmer

                          Urmas Sepp

                          Jaak Elling

 

c  UBC 2009


Siga ja hani - UBC blend (3,5y)
Bruichladdich Islay Single Malt 20y
Snow Grouse - Blended Grain
Black Grouse
Tullamore Dew 12y
Old Pulteney Single malt
Elijah Craig Kentucky Straight 12y
 



























































































26. septembril UBC juubelnädala 6. päeval kogunes UBC UBC Kujundujumise lahtistel meistrivõistlustele Tallink Hotel Spas. Võistlejatel olid kõigil Tuuliki Peili disainitud ujumiskostüümid. Ettevalmistused - viiul, õlu, viski olid teise korruse baaris, võistlused ise toimusid nii kiinnises kui ka lahtises basseinis. Väljaspool programmi esines kujundujumisega ka daamide võistkond. Tallinki poolt olid redised.
Arutelu toimus nii Hotelli ees baaris kui ka hiljem Texas lokaalis Pikal tänaval

Tobermory Island Single Malt - Limited 1798 edition 15y
Grants Blended

 













27. septembril UBC juubelinädala 7. päeval UBC puhkab.

Ilmus Eesti Ekspressi Areenis Kalev Kesküla intervjuu auväärsete Hardi Volmeri ja Toomas Tiiveliga "Viski - teise ilma jook", mis keskendus UBC XX juubelile.

Vastukajad juubelile:

1. Auväärsed,

Sedapuhku siis nii:

Kirjanike majast leitud väikesed käärid ja üks hall punn, mis on 10 cm-se metallist vedru otsas.

Kingitused, mis ootavad kasutamist: Lõuna-Eesti viskiklubi linnaseviski, Šoti klubi viski 10 aastane Tobermory, tekiila Sierra Antiguo, madeira Verdelho, õunamahl, San Pellegrino mineraalvesi, Põltsamaa viskiklubi kell, Tartu levimuusikapäevade raamat, Kukerpillide merelaulude vinüülplaat, Tallinki pohlazhelee, 1 punane veidi nuusutatud roos.

Ära on tarvitatud: Bruichladdich Single malt (20 aastane) - kingitus maja peremehele, Tobermory Limited edition - Tallink Spa's UBC kujundujumise meistrivõistlustel, Tullamore Dew 12 aastane, Old Pulteney Single Malt ja Elijah Craig, 2 Snow Grose'i, 3 Black Grouse'i ning Olliku vein - Kirjanike majas

Toimkond

2. Auväärne president,
oli suurimaks auks esineda taas kirjanikemaja saalis ja tundub niimoodi, et see ei jää ka viimaseks, sest on välja tulnud kaotatud väikesed käärid, millega me lõikasime noodilehti parajaks, pügasime lõuga ja silusime küüsi. Saksofoni rühmituse juht lõikas nende väikestega ka pilli troste ja ninakarvu, mistõttu ta kandis neid alati saksofonikastiga kaasas. Palume need võimaluse korral tagastada, sest ainult nii me suudame vääramatult oma esinemiskultuuri parajal kõrgusel hoida.
Armastusega,
UBC PPB/pihkpullibränd/

 

7. oktoobril hinnati Col. Tiit Pääsukese juures vaatide uut maalingut. Kehtestati  UBC 3. vaadi uueks nimeks "Klubi blend". Koos Berliinist saabunud auväärse Riho Sibulaga vesteldi teemal "Blondid ja seksikus"

Glenmorangie - The Quinta Ruban - Highland Single Malt - port wood
Grants

 

9. oktoobril toimus Linnateatri hubases Teatrisõprade saalis Mati Sirkeli raamatu "Uued orva-aastad. Kommentaarium." esitlus.  Samas õnnitleti autorit 60.-nda juubeli puhul.  Peeti tervituskõnesid. Muusikapalaga esines auväärne Jaak Tuksam. UBC luges ette tervituse raamatust  "Popmuusika a la vittula" - Jäägrisalga tulek. Juubilar vastas lõiguga samast teosest.

UBC blend

 





10. oktoobril avati Kaarli pst 2 Laari kohvik

 

14. oktoobril tähistas UBC igaaastast ordenipäeva - auväärsele Mati Sirkelile anti Austria suursaadiku T.E. Dr. Angelika Saupe-Berchtold'i residentsis pidulikult üle Austria Vabariigi teeneteorden. Kohalolnud UBC esindus gratuleeris värsket ordeni kavaleri.

 

16. oktoobril tähistati auväärse Erkki-Sven Tüür'i  50 juubelit Estonia kontserdisaalis. ERSO ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor - dirigent Arvo Volmer esituses kõlasid sel puhul  "Insula deserta" (1989), Sümfoonia nr 3 (1997) ja Sümfoonia nr 7 "Pietas" (2009, esiettekanne Eestis).

UBC-le saabus alljärgnev kutse:
16.oktoobril on ERSO võtnud nõuks esitada Tüüri rohkem ja vähem tuntud teoseid, on UBC oodatud kuulama ja kontserdijärgselt mõtteid vahetama. Aga - asjaloo teeb keeruliseks see, et mulle eraldatakse mingi piiratud kogus vabapääsmeid, mille hulka ma veel isegi ei tea. Sestap tahaksin teada, kui paljud auväärsetest üleüldse saavad ja plaanivad laekuda. Oleks väga oluline see inf kätte saada järgmiseks esmaspäevaks. Olge nii armsad ja andke teada, kas ja kes.

Rõõmu ja meeltesegaduse keskelt,

Tõrvaahjuwana Hirmuste külast.

Estonia kontserdisaali Valge saal - vaat Nr 7 "Rõõmu's blend", Noku, Von Krahl

UBC vaat Nr. 3.

 











22.oktoobril aitas UBC pidada auväärse Peter Roose 40-ndat sünnipäeva. Üritus toimus Šoti klubi. Esines grupp neidusid. UBC pidas kõne ning pidades silmas tulevikku kinkis noorele juubilarile spetsiaalselt dekoreeritud labida.

 



8. novembril toimus Soome Televisooni hommikutelevisiooni dokumentaalfilmi filmimine erakordsetest ja tavatutest vaatamisväärsustest Eestimaal. Eelmine koht oli Loksal lahes asuv Nõukogude Liidu endine allveelaevade baas. Rutjal oli filmistaariks legendaarne piirivalvekoer Dembl (1978-2000), kellele UBC teatavasti pani juba aastaid tagasi mälestustahvli. Hiljem on külarahvas pannud hauale mälestuskivi ja istutanud puu. Liivlaste ansambel Stalted on teinud Demblist liivikeelse laulu ning kadunukesest on ajakirjanik Rein Sikk kirjutanud Päevalehes mitmeid artikleid. UBC jagas teleajakirjanikele selgitusi, näitas olulisi kohti - Dembli haud, Rutja rand ning sooritas UBC rituaali Dembli haual - maitsti ja jagati viskit. Mälestusi Rutjalt pärit tähtsatest persoonidest jagasid auväärsed Tiit Pääsuke ja Toomas Tiivel.

Bushmills Single malt 10y
Black Bush

 

21. novembril pidas auväärne Emil Urbel oma 50-ndat sünnipäeva UBC abil Rottermanni proovilaos.
Toimus mitu asja. UBC esitas liikumismängu.Viskit nappis.

Glenmorangie Single Highland Malt Lasanta

 





8. detsembril toimus UBC üldkoosolek KUKU klubi viskitoas.
Saabus kiri:

Ilu.

Auväärse UBC auväärse presidendi pöördumises näeme  head soovi mõelda  klubi tulevikule. Ilma pikema arutluseta tuleb tunnistada meie tegevuses ilmnenud  paljusid puudujääke:  mittemillegagi põhjendatud muretuse-  ja murejääke,  ülejääke, alajääke, teisi - kolmandaid jääke ja muidu jääke, mis alati käivad kaasas nii üksikisikuga kui rühmitatud isikuga: peegeldudes nende näos, asendis, hoiakus,kujus, grupeeringus/vaata UBC rühmapilti/ ja kuna ma ise ei saa osaleda UBC kohustuslikul koosolekul, siis annaksin oma hääle nii rõõmule- kui murele selles iluvaigistavas valus, mis on saatnud meie tegemisi  läbi  kahe aastakümne ja sooviksin  veel paljupalju ilu meile kõigile kõiges. Seega delegeerin oma  tundliku hääleõiguse antud küsimuste arutamises, kokkulepetes ja sellest tulenevas auväärsele ilusektsiooni esimehele Peter  Roosele.

Auväärse lugupidamisega Kaarel Kurismaa kriitikavabast sektsioonist.

Üldkoosolekul 8. 12. kell 17.30 - ....... otsustas UBC (Tiit+Lemming+Pentti, Mati, Indrek+Margus,Toomas+Tapio+Ivars+ReinK+Ülo, Taso+ReinP, Erkki-Sven+Riho, Sven, Sulev+Arvo, Hardi+Roald, Emil, Peter+Kaarel, JaakL, Raul) järgmist:

1. Jätkata UBC tegevust
2. Teha UBC-s ja UBC-le iluravi
3. Et UBC-s juuakse järjest vähem tõsta UBC aastamaksu vähemalt 1000.- krooni peale (ettepanek Matilt, heakskiit UBC-lt)
4. Jätkata UBC maksusoodustustega - eremiitliikmetel on liikmemaks vabatahtlik, liikme avalduse põhjal ja juhatuse otsusega on võimalik ühekordne maksuvabastus
5. Liikmemaksu (2 aastat järjest) mittetasunud jäävad UBC infovoogudest automaatselt kõrvale
6. UBC Viskijõulud pidada Hirmustes auväärse Riho Sibula sauna ümber tiigi ääres 9.-10. jaanuaril 2010. Majutust kohapeal koordineerib auväärne Rõõmusektor. Detailid täpsustuvad, kava saabub auväärsetele enne suurt jõulu. Palve reserveerida kõigil huvilistel kuupäevad.
7. Viskijõulude ajal otsustatakse ka UBC liikmete süstemaatiline nimestik - liige, tegevliige, auliige, korrespondentliige, eremiitliige, seeniorliige, alaliige, üleliige, vasakliige jne. UBC president valmistab ettepanekud ette, UBC Hirmustes otsustab.
8. 12.02.-14.02. sooritab UBC laevakruisi Rootsi. Piletid ümbrikutes. Muu info viskijõuludel. Palve reserveerida huvilistel kuupäevad.
8. Koosoleku täpne protokoll valmib Mälusektoril lähiajal

Šoti klubi 10y single malt. No 99/300
Nuustaku - Esimene Eesti linnaseviski
Tullamore Dew
 

9. detsembril In Spe ja Sõbrad Tallinnas Nukuteatris. Laval auvääresed Erkki-Sven Tüür, Riho Sibul ja Jaak Tuksam, saalis peotäis UBC-lasi

 

22. detsembril täitus Col. Tiit Pääsuke 68, Lemming Nagel omistati Kunstnike Liidu auliige nr.70, Tiit Pääsuke Kunstnike Liidu auliige nr. 65. Eesti keeled 10 Estonia kontserdisaalis. UBC katsus olla, kus sai. Põhiliselt KuKus.

 

26. detsembril külastas UBC Sitsi tänava korterit, kus on elanud mitmed auväärsed UBC liikmed. Hetkel auväärne Tapio Mäkeläinen. Arutleti Soome-Eesti suhete üle, presidentide joonistamise teemadel, maitsti Ungari, Rumeenia destillaate - aprikoos, ploom, viinamari, avastati maitseaine kakao-tšilli, käidi saunas ja ületee kalabaaris Sitsi 4

Jura - Single Island Malt (10 years)

 

28. detsembril Laaride pool Ao tänaval ordenipidu. Auväärne Mati Sirkel - Austria rist kultuuri ja teaduse edendamise eest, auväärne Mart Laar - Soome Vabariigi Valge Roosi rist. Kohal oli hulganisti UBC auväärseid ordenikandjaid. Auväärne Mart Laar paakus suppi ja demonstreeris oma ordenikollektsiooni, erinevate ning mitmekordsete toostide ja kõnedega õnnitleti värskeid ordenisaajaid.

Teerenpeli Single Malt (6 years)
Siga ja hani - UBC viski
Highland Park - Single Malt 1997 Vintage (distilled), bottled 2009

 







31. detsembril üritus "Siga ja Hani" - viskisild Raua tänav- Sulevimägi

Siga ja Hani blend

 

^

1998 / 1999 / 2000 / 2001 / 2002 / 2003 / 2004 / 2005 / 2006 / 2007 / 2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019

 
 

 

� K�esoleval kodulehek�ljel sisalduva informatsiooni reprodutseerimine, kopeerimine, tsiteerimine ja levitamine ilma Viskiklubi loata on keelatud.